čtvrtek 14. února 2008

Mladá fronta Dnes 18. 1. 2008

Kam na střední školu?

Žáci 9. tříd mají teď možnost navštívit školu, kam chtějí dělat přijímačky

Kladno - Deváťáci v těchto dnech intenzivně přemýšlejí, kam na střední školu. V rozhodování by jim vedle rodičů měli pomoci také výchovní poradci na základních školách. A pokud chtějí nabrat osobní zkušenost, mohou se vydat na některou ze středních škol, které v této době pořádají dny otevřených dveří.

Výchovná poradkyně 3. základní školy ve Slaném spolupracuje s pedagogickopsychologickou poradnou. "Většinou to probíhá tak, že děti vyplní test studijních předpokladů. Pak se tu rodiče sejdou s psycholožkou, která jim poradí, pro jaké povolání by dítě mělo ty nejlepší předpoklady," uvedl ředitel školy Martin Hrabánek. Kromě toho žáci píšou zkušební scio testy a shánějí si informace na internetu. "Děti hodně využívají možnosti projít si veletrh škol, který se na podzim koná v Kladně na Sítné. Tamsi udělají představu, vytipují si dvě tři školy a jdou se do nich podívat během dnů otevřených dveří," popsal Hrabánek.

Rozděluje práci a koníčka

Nabídku třiceti škol si v listopadu na Veletrh celoživotního vzdělávání v Kladně šel prohlédnout například žák devátého ročníku 7. ZŠ v Kladně Rodolfo Maršík. Zaujal ho tehdy obor letecký mechanik v Odoleně Vodě. Jako jeden z mála mezi svými spolužáky přesně odlišuje mezi svými zájmy a oborem, který by ho jednou měl živit. "Vždycky jsem měl rád dějiny, ale ty si nechám jako koníčka. Vystudovat chci něco, co mě bude bavit a co mě taky uživí. A kdybych třeba nenašel práci, chtěl bych v tom oboru podnikat," vysvětloval Maršík.

Zájem je o počítače

Ve středu se zájemci mohli podívat například do soukromého gymnázia EDUCAnet v Kladně. "Je to náš třetí Den otevřených dveří, pokaždé přišlo asi padesát uchazečů s doprovodem. Nejvíc se ptají na výpočetní techniku, protože místo učebnic a sešitů tu studenti používají notebooky. Pozornost budí i vnitřní vybavení školy, nejstarší kus nábytku je ze srpna loňského roku," uvedl ředitel gymnázia EDUCAnet Jakub Císař. "Mnohé návštěvníky překvapilo, že Den otevřených dveří tu probíhá v režii studentů. Dokonce jsem zaslechl, jak si rodiče povzdechli, že nejsou o dvacet let mladší, že by se sami přihlásili," doplnil ředitel.

Do prvního kola přijímacích zkoušek si žáci devátých ročníků mohou podat pouze jednu přihlášku - do rukou ředitele své základní školy nejpozději 29. února.

autor textu: Jana Kindlová
foto: MAFA, Radek Cihla

Žádné komentáře: